TÜBİTAK 1001 PROJESİ
Temel Hareket Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Oyun Temelli Eğitim Etkinliklerinin Okul Öncesi Çocuklarda Algılanan ve Gerçek Motor Beceri Yeterlik Düzeyleri ile Fiziksel Aktivite Düzeyine Etkisi
Büyük Kas Motor Gelişim Testi-3 (BKMGT-3)
Test of Gross Motor Development-Third Edition (TGMD-3)
Büyük Kas Motor Gelişim Testi-3 (BKMGT-3)
Test of Gross Motor Development-Third Edition (TGMD-3)
Algılanan Hareket Becerisi Yeterliği Resimli (AHYER) Ölçeği
Pictorial Scale of Perceived Movement Skill Competence-PMSC
Akselerometre
Actigraph
Çalıştay detayları hakkında
Erken Çocuklukta Hareket Eğitimi Çalıştayı İleri bir tarihe ertelendi. Detaylar için tıklayınız
Erken Çocuklukta Hareket Eğitimi Çalıştayı
Çalıştay fotoğraflarına erişmek için lütfen tıklayınız...
Fiziksel Aktivite

Akselerometre

Akselerometreler hareket sırasında gövde ya da ekstremitelerin bir ya da daha fazla düzlemdeki hızlanmasının büyüklüğü, sıklığı süresi, şiddeti ve hacmini hesaplamak için sürekli ve objektif olarak kayıt yapan cihazlardır. Akselerometreler relatif olarak küçük (yaklaşık kol saati kadar), hafif ağırlıkta ve pille çalışan cihazlardır. Bel, ayak, ayak bileği, uyluk, cep, el bileği gibi vücutta farklı lokasyonlara takılabilmektedir.

Pratik ve invazif olmayan, doğru, güvenilir ve geçerli ölçüm araçlarıdır. Küçük ölçekli fiziksel aktivite araştırmalarında sıklıkla kullanılan akselerometrelerin, son yıllarda büyük ölçekli çalışmalarda da kullanımı giderek artmaktadır. Akselerometreler çok küçük yaştan itibaren çocuklarda ve gençlerde hem laboratuvar ortamında hem de saha ortamında kullanılabilmektedir. 

Güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olan akselerometrelerin yeni modelleri eskilere göre daha yüksek geçerlige sahiptir. Tanımlanmış bir gözlem periyodu (örn: her dakika) süresince akselerasyon kuvvetlerinin mutlak değeri ve sıklığı mikrobilgisayar teknolojisi tarafından hem bir araya getirilir hem de toplamı alınır. Akselerometreler belirli bir zaman dilimi içerisindeki aktivite sayısını verir. Aktivite sayısı boyutu olmayan bir birimdir ve anlamlı bir şekilde yorumlanamaz. Akselerometre aktivite sayısını kilokalori ya da MET'e dönüştürebilecek kendi algoritmasına sahiptir. Aktivite sayısının kullanıldığı bu algoritmalar sayesinde enerji harcaması  ve farklı şiddette aktivitelere harcanan zaman hesaplanabilmektedir.

Akselerometreler aktivitenin tipini veremez (örn: bahçe işleri, yürüyüş vb.). Veriyi uzun süre kaydetme ve saklama kapasitesine sahiptir, İvmelenmenin sıklığı ve büyüklüğünün ölçülmesiyle vücudun bir (vertikal), iki (vertikal ve mediolateral) veya üç (vertikal, mediolateral ve anteroposterior) düzlemde hızını ölçebilir.